thuraya

12 Flips | 1 Magazine | 1 Follower | @thuraya1681 | Keep up with thuraya on Flipboard, a place to see the stories, photos, and updates that matter to you. Flipboard creates a personalized magazine full of everything, from world news to life’s great moments. Download Flipboard for free and search for “thuraya”

Hadis Nabi

::: Info Semasa :::<p>Utk saudara2ku Mungkin ramai daripada Umat Islam tidak tahu bahawa label label yang bertulis "This product contain substance from …

Log In or Sign Up to View

This Facebook post is no longer available. It may have been removed or the privacy settings of the post may have changed.

"Ana sayang, Ana sekarang dah 11 tahun tau? Ana dah baligh, jadi menutup aurat tu wajib ke atas Ana,” nasihat Puan Khadijah, cuba memahamkan anaknya itu. “Tak mahu! Ana belum bersedia untuk semua itu!” Ana memuncungkan bibirnya sambil menghentak-hentakkan kaki. Ana kemudiannya berpaling ke arah lain tanda protes. ________________________________________________________ Ana merupakan seorang kanak-kanak yang suka berangan-angan. Kadangkala dia ingin cantik seperti Princess Mermek, lemah-lembut seperti Cincinderella, punya rambut yang ikal seperti Rapunzyl Girl. Semuanya disebabkan minatnya terhadap kartun-kartun animasi itu, sehingga dia hanyut dalam dunia fantasi ciptaannya sendiri. Ana juga mula tidak fokus dalam pelajaran dan sering tidak menyiapkan kerja sekolah yang diminta oleh guru-guru. Suatu hari, Ana dipanggil oleh gurunya kerana minat dan sikapnya itu. Hal tersebut membuatkan Ana begitu marah pada Sumayyah, seorang murid yang alim dan berakhlak mulia. Dia mula berdendam dan menyebarkan fitnah terhadap Sumayyah. Namun kekuatan yang ada pada Sumayyah membuatkan Ana mula berasa hairan. Apakah kejadian yang telah berlaku pada mereka? Adakah peristiwa tersebut berjaya mengubah diri Ana?

“Wahai Sungai Nil… Jika engkau mengalir kerana keinginan dirimu sendiri, maka engkau tidak perlu mengalir. Namun, jika engkau mengalir kerana kehendak dan kuasa Allah, maka dengan izin Allah, engkau akan mengalir.” ~Amirul Mukminin Sayidina Umar al-Khattab~ Apa itu KARAMAH? Karamah adalah anugerah kemuliaan dan kelebihan luar biasa yang dikurniakan oleh Allah SWT kepada hamba-Nya yang taat, beriman, bertaqwa dan beramal soleh. Pemberian ini diberi mengikut keperluan seseorang berdasarkan keadaan semasa dan kepentingannya. Mereka tergolong daripada golongan sahabat nabi dan para wali. Di dalam buku ini, adik-adik akan didedahkan tentang kisah-kisah karamah yang berlaku ke atas sahabat nabi dan para wali yang dipilih oleh Allah SWT. Semoga dengan mengetahui kisah-kisah sebegini, keyakinan kita kepada kuasa Allah SWT semakin bertambah.

Azan Subuh

PERCAYA KEPADA MALAIKAT Mempercayai bahawa Allah SWT mempunyai pesuruh-pesuruh yang sentiasa patuh dan taat menjalankan segala titah perintah-Nya. Mereka itulah yang disebut malaikat. Malaikat dicipta daripada cahaya dengan rupa bentuk yang tersendiri, berakal tetapi tidak mempunyai nafsu. Malaikat tetap patuh dan tidak sekali-kali akan menderhakai Allah SWT. Malaikat bukan lelaki dan bukan perempuan, bukan jin dan bukan syaitan.

Bulan yang mulia dan lebih baik dari seribu bulan akan menjelma...:) Subhanallah...betapa indahnya....betapa gembiranya kita menantikan saat itu...♥

Rukun solat ada 13 perkara dengan disertai thoma'ninah pada empat rukun (ruku', i'tidal, sujud dan duduk di antara dua sujud) "Yang pertama akan ditanya (diperhitungkan) terhadap seorang hamba pada hari kiamat dari amal perbuatannya adalah tentang solatnya. Apabila solatnya baik maka dia beruntung dan bahagia, dan apabila solatnya buruk maka dia kecewa dan rugi" (HR. An-Nasaa'i dan Tirmidzi)