În decembrie 2024, au fost anunțate mai multe noutăți importante în domeniul achizițiilor publice din România:
Achizițiile publice verzi și sociale:Se discută extinderea utilizării criteriilor ecologice în achizițiile publice. În prezent, acestea sunt obligatorii doar pentru șase categorii de produse și servicii, precum hârtia, mobilierul, vehiculele și echipamentele IT. Se subliniază necesitatea unor mecanisme mai eficiente de monitorizare și promovare a acestora.
Achizițiile sociale continuă să fie neglijate, fără un cadru legislativ clar. Se propune includerea criteriilor sociale pentru sprijinirea grupurilor vulnerabile prin măsuri active, cum ar fi formarea profesională și integrarea pe piața muncii. JurnalulAvocatNet.
Nicolae Pana and 6 others
Revista AEXA
Asociația Experților în Achiziții (AEXA). Revista online în care sunt publicate articole, noutăți legislative și materiale din mediul online privind achizitiile publice. AEXA este o organizație de persoane fizice și/sau juridice, neguvernamentală, cu caracter nelucrativ, autonom și apolitic, înființată în temeiul O.G. 26/2000 republicată și are personalitate juridică. Revista electronica AEXA va pune la dispozitie o serie de articole si recenzii din domeniul achizitiilor. - noutati legislative...
Most recent stories in Revista AEXA
Noutati achizitii publice – noiembrie
În noiembrie 2024, domeniul achizițiilor publice din România a înregistrat mai multe modificări legislative și clarificări importante:
Praguri valorice crescute: Pragurile exprimate în euro și lei pentru publicarea anunțurilor în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (JOUE) au fost majorate. De exemplu, pragul pentru contractele de lucrări a crescut de la 5.382.000 euro la 5.538.000 euro, iar pentru contractele de produse și servicii, de la 140.000 euro la 143.000 euro. AvocatNetBlog achizitii publice si PPP.În octombrie 2024, achizițiile publice din România au fost marcate de câteva schimbări semnificative. Printre acestea, Guvernul a modificat legislația pentru a simplifica procesele în domeniul achizițiilor publice, cu accent pe digitalizare și debirocratizare, în special în sectorul IT.
Infringement pentru Romania in domeniul achizitiilor publice
The Commission urges BULGARIA, SPAIN and ROMANIA to comply with the public procurement legislation
The European Commission decided to open an infringement procedure by sending a letter of formal notice to Romania (INFR(2023)2114) and to issue reasoned opinions concerning Bulgaria (INFR(2018)2268) and Spain (INFR(2021)2171) for failing to comply with the public procurement legislation. The rules covering public contracts and concession contracts (Directive 2014/23/EU, Directive 2014/24/EU and Directive 2014/25/EU) had to be transposed by Member States into domestic law by 18 April 2016.Instituţiile şi agenţiile de stat nu vor mai putea face achiziţii aşa cum doresc, ci doar centralizat. Executivul ar avea nevoie să cumpere un soft pentru asta. Și, ca să mai taie din cheltuieli, ia în calcul să reorganizeze ministerele şi agenţiile publice. Sunt primele măsuri pentru reducerea cheltuielilor bugetare anunțate de ministrul de Finanțe.
Executivul a aprobat recent o Hotarare de Guvern prin care simplifica achizitiile publice din domeniul IT si contribuie la debirocratizarea sistemului, conform unui comunicat de presa al Ministerului Cercetarii, Inovarii si Digitalizarii. Totodata, actul normativ va contribui la accelerarea implementarii proiectelor din domeniul IT&C.