Anne Baker

92 Added | 2 Magazines | 7 Likes | 2 Followers | @nadirahshams | Keep up with Anne Baker on Flipboard, a place to see the stories, photos, and updates that matter to you. Flipboard creates a personalized magazine full of everything, from world news to life’s great moments. Download Flipboard for free and search for “Anne Baker”

Binge-worthy: The shows we can't get enough of right now

TV

9 perkara asas pasal duit yang elok anda ambil tahu.

Bila kita dah berjaya kuasai perkara asas (tak kira apa jenis ilmu pun), In Shaa Allah perkara yang lain boleh diuruskan dengan senang.<p>Ya. Perkara …

7 prinsip orang kaya simpan duit, dan buat lebih banyak duit.

Tok rasa, semua orang ada impian nak rasa jadi orang kaya. Setuju tak?<p>Dan ia tak lah mustahil nak capai. Selagi ada ilmu, usaha, dan tawakkal, In …

Adaptasi Konsep dan Sikap Berniaga Warga Asing

Tajuk di atas menjadi pilihan Tim Majalah Niaga kali ini atas beberapa sebab. Pertama, tajuk tersebut berkaitan dengan tajuk artikel yang disiarkan …

“ KAMI BERKAHWIN PADA USIA 21 TAHUN…” Beliau adalah seorang ibu yang cemerlang dalam pelajaran, tapi batalkan niat untuk sambung belajar kerana ada masalah ekonomi keluarga. Semasa beliau berkahwin pada usia 21 tahun, suaminya masih lagi sedang melanjutkan pelajaran di universiti. Apa yang mereka lakukan untuk sara hidup keluarga adalah dengan berniaga di universiti tersebut. Jualan hanya cukup2 makan je.. Untuk para isteri yang kahwin muda, uolls wajib baca kisah beliau ini… “ Nama saya Nur Atiqah bt Othman, umur 29 tahun, saya mempunyai 11 orang adik beradik.. Alhamdulillah, saya mempunyai 4 orang anak yang soleh dan solehah. Mudah-mudahan harapan ini dimakbulkan Allah. Saya seorang pelajar lepasan STPM. . Walaupun mendapat keputusan yang cemerlang dalam STPM saya batalkan niat saya untuk sambung belajar akibat dari merenung keadaan ekonomi keluarga. Abah merupakan pesara kerajaan dengan tangga gaji terakhir RM700 sebulan. Tak terlintas di hati saya untuk membebankan abah dan mak. Mungkin juga bukan tempat saya di universiti, saya lebih minat memilih menyambung belajar di pondok selama 2 tahun. . Rezeki dari Allah, saya ditemukan dengan seorang pemuda yang sebaya dengan saya di PLKN. Tanpa bercinta dan cuma bertemu 3 kali sewaktu merisik, bertunang kemudian menikah. Alhamdulillah, saya dan suami berkahwin awal ketika kami masing-masing berusia 21 tahun. Suami saya adalah seorang pelajar di Universiti Islam Antarabangsa. Pendapatan kami ketika itu adalah berniaga di dalam universiti tersebut. . Semasa suami ke kelas belajar, saya mengganti tempatnya. Ketika itu, jualan sekadar mencukupi dan kami tidak pernah berfikir untuk pergi lebih jauh kerana suami masih dalam tempoh belajar. Sehinggalah suami saya mengambil keputusan untuk berhenti dan menggalas tanggung jawab sebagai usahawan sepenuh masa bersama-sama dengan saya. . Apa sahaja peluang berniaga di pasar malam, pasar tani, ekspo, kawasan masjid semua kami sertai. Pengalaman yang saya tak lupakan ialah ketika saya dan suami pergi ke pesta konvokesyen di UM. . Bayangkan ketika itu, saya mengandung 9 bulan, saya boleh tidur berlapik kanvas di atas jalan tar di dalam khemah bersama suami. Alasannya mahu jimat duit. . Start dari 2008 saya, dah bermula dengan online. Saya dapati online merupakan jalan terbaik. Buat blog, belajar SEO dan belajar marketing sikit. Alhamdulillah, dari situ banyak peluang yang saya dapat secara percuma seperti menjadi sponsor bagi rancangan keagaamaan di tv3, tv2 dan radio. . Saya mula buat fanpage pada tahun 2011. Masa tu, baru nampak kelebihan besar bila ada fanpages. Dari situ, sekali lagi syarikat saya sering mendapat peluang menjadi tajaan dalam program di TV Alhijrah, drama-drama, radio ikim fm dan juga muncul secara percuma di dalam akhbar tempatan. Pernah juga syarikat saya mendapat tetamu khas dari pembantu Sultan Mizan yang membeli jubah bagi pihak Sultan dan kerabatnya sendiri. . Semuanya hanya bermula secara online. Saya memang suka belajar dari buku, kawan-kawan dan explore sendiri. Lagi pula ketika itu, mana ada yang mengajar FB ADS macam Sifu Jamal buat sekarang. . Nak mula buat ads tanpa guru memang kena buat satu-satu… . Dari nak mula letak target, interest , bid dan gambar semua kena buat sendiri. Dulu tak ada macam-macam teknik yang super power macam yang Sifu Jamal ajar.. . Boleh dikatakan kalau mula kerja lepas Isya' sampai 2-4 pagi saya menghadap laptop untuk try dan adjust. Siapa kata nak berjaya tu tak ada yang perlu dikorbankan? Masa, tenaga, usaha tanpa henti dan doa berpanjangan itulah penguat saya. . Kita perlu ingat kadang usaha kita ni berhasil bukan pada awalnya. Pokok pun ambil masa untuk berbuah, kan? . Walaupun saya dah mahir dan faham selok belok FB ADS, hati tetap masih mahu belajar. Pada tahun 2015, saya belajar dengan Sifu Jamal. Rupa-rupanya, ilmu ini semakin kita belajar semakin kita rasa tidak tahu. Tak perlu rasanya kita nak mendabik dada dan berlawan siapa lagi hebat. Rendahkan hati dan ego. Terima dan share pula kebaikannya dengan orang lain. . Alhamdulillah, walaupun dah pernah mencapai jualan tahunan lebih dari 7 angka pada umur 27 tahun, saya pegang dengan konsep ilmu itu mesti didatangi dan dicari. Semakin tinggi ilmu pengetahuan, semakin tinggi income yang insyaAllah kita akan dapat. . Berbeza dengan bisnes dulu. Walaupun dah ada butik, tak ramai yang menjengah. Butik jadi tempat simpan barang. Setiap bulan angkut produk dengan kereta bawa ke merata-rata ekspo. Kalau Semenanjung ni banyak dah berjalan. Bukan melancong tapi meniaga. Setiap bulan memikirkan channel mana yang belum pergi untuk cari duit. . Bisnes online sekarang ni sangat memudahkan dan menguntungkan . Tak perlu lagi ke sana sini. Nak bagi customer datang butik boleh buat ads berhantuu.. memang sesak! Nak bagi barang habis dan cepat laku boleh buat buzz rempit. Tak percaya pi la belajar dengan sifu! . InsyaAllah beliau akan guide satu persatu. Tak faham boleh tanya. Setiap soalan dari produk kita ada idea mahal dari beliau. Siapa yang tak nak, kan? . Buat sahabat yang baik.. ingatlah, rezeki bukan dapat atas kebijaksanaan sendiri atau kudrat kita. Ianya adalah pemberian yang Memberi Rezqi dan telah ditakdirkan. . Jadi , pertama nafikan kekuatan diri, kebijaksanaan diri sehabis-habisnya.. dan isbatkan hanya Allah yang mengatur segala-galanya. . Sentiasa ingat kalau buat ads asyik tak approved, selalu kena flag, comment tak banyak.. cuba bawa bertenang. Belajar FB ADS ni kena buat slow-slow. Kita dulu masa baby pun ada step. Meniarap, merangkak kemudian baru berjalan. Tolong jangan gelojoh! Hati kena sado sikit. Ni sikit-sikit nak sedih dan susah hati. . Carilah ILMU! Pergi lah menuntut dengan timba yang kosong. Anda perlu aplikasi: Apa yang diajar... Apa yang telah diminta... Apa yang telah "dimindset"... Buat tanpa bertangguh. Tidak ada sesuatu yang dirancang terjadi tanpa usaha dan keyakinan kepada Allah. Berpeganglah dengan ayat Allah. فَإِذَا عَزَمْتَ فَتَوَكَّلْ عَلَى اللَّـهِ ۚ إِنَّ اللَّـهَ يُحِبُّ الْمُتَوَكِّلِينَ "Apabila engkau telah berazam (sesudah bermesyuarat, untuk membuat sesuatu) maka bertawakallah kepada Allah, sesungguhnya Allah Mengasihi orang-orang yang bertawakal kepadaNya." - [QS 3:159]” ~ Ditulis oleh Nur Atiqah bt Othman ~ Semoga ibu2 muda di luar sana terinspirasi dari kisah beliau…

8 nasihat pencuci kereta ini akan bakar semangat 2016 anda.

Dah masuk tahun 2016. Bertambah ramai orang risau pasal harga hartanah yang semakin menggila. Ramai rakyat Malaysia yang belum dapat beli hartanah, …

Matt Bomer Reveals the Best Advice He's Received from Lady Gaga as He Appears Soaking Wet in Sexy Photo Shoot

Lady Gaga is more than just Matt Bomer‘s 115-year-old vampire lover on <i>American Horror Story: Hotel</i>.<p>Off-camera, the actress is a friend and sounding …

These Are The Best Movies To Watch When You Need An Ugly Cry

It's the holiday season, and the combination of eggnog, family, travel and gloomy weather may make you a little weepy. But if you need some cover for the tears, HuffPost has your back (again).<p>Here are some of our suggestions for the best movies to cry through. Needless to say, ALL THE SPOILERS …

War Veteran

The 13 Greatest 'SNL' Digital Shorts, Ranked From Worst to Best

Digital Shorts became a beloved staple of "Saturday Night Live" back in 2005 and things have never been the same. Thanks to Andy Samberg and the ridiculously talented team at The Lonely Island, "SNL" took things to a new level with the pre-taped series, offering up morsels of comedic and musical …

Comedy

Jimmy Fallon Hilariously Plays Donald Trump's Reflection on The Tonight Show

The ever-so-animated Jimmy Fallon has outdone himself!<p>In the most recent episode of <i>The Tonight Show</i>, Fallon, 40, brings his impersonation game to a …

TV shows

Why We Should Draw More (and Photograph Less)

Best of Late Night TV: Bryce Dallas Howard Cries on Command and Chris Pratt Runs In Heels

<i>If you're like us and value your sleep, you probably nodded off into your Ambien dreamland before the party started on post-prime time TV. Don't worry; we've got you covered. Here's the best of what happened last night on late night.</i><p>All that matters to us right now is "Jurassic World," so you can …

Jurassic World

23 Times Phil Dunphy Was the Best Part of 'Modern Family'

Phil Dunphy (Ty Burrell) is a well-meaning father, loyal husband, nearly-perfect son, amateur inventor, and all-around amazing guy. His "Phil's-osophies" are almost as legendary as his spectacular puns. When he's not doling out fatherly advice, he's making pop-culture references that send Tumblr …

TV shows

Here's why I think everyone should travel alone at some point in their life

A couple months into my semester, I booked a 10-day trip to Spain and Portugal — five days in Spain with a friend of mine, and five days in Portugal alone.<p>Then the friend who was supposed to come to Spain with me told me she couldn't go anymore.<p>It was a last minute drop out, so by that point I had …

European Travel

Inside Calista Flockhart and Harrison Ford's Unshakable Marriage

When Harrison Ford was taken to the emergency room on March 5 after a frightening plane crash, his wife Calista Flockhart rushed to his side – and …

Personal opinion

Personal opinion<p>by<p>Tags<p>keyboard shortcuts: <b>L</b> or <b>F</b> like<p>Сoncept: fingerprint + dialog …

The Only Tipping Guide You'll Ever Really Need

We all know Americans like to tip (and that's a good thing) and it seems as though we're always trying to remember how much to tip everyone from bell hops to restroom attendants when we're on the road.<p>Now we don't have to try to remember it, thanks to the folks at Fodor's who have basically created …

Travel

17 Ways to Age-Proof Your Brain

What’s good for your body is good for your brain. That means eating a balanced diet with lots of fruits and veggies and not much sugar, saturated …

The Brain

27 Times Jennifer Lawrence Was Pretty Much Perfect

Is Jennifer Lawrence a perfect human being? Yes. Yes, she is.<p>Here are 27 examples of her flawless, effortless ability to make us laugh, be utterly charming, or make us wish we could switch places with bestie Josh Hutcherson. You're welcome.<p>categories Movies, Tv News

Josh Hutcherson

Marilyn Monroe’s 1955 Resolutions Put Your New Year’s List to Shame

If you’re like most people, now is the time of year when you’ve taken a hard look at yourself and tried to determine what, if anything, could improve your life. Whether those resolutions come in the shape of a formal list or not, they’re usually populated by the same handful of vague promises to …

Marilyn Monroe

Now We Know Who the Laughing Baby Sun from Teletubbies Grew Up to Be

In what is surely the late-breaking news story of the year, the identity of the laughing baby sun from <i>Teletubbies</i> has been revealed.<p>Jess Smith, from …

Seth Rogen: Kanye kept my wife and I in a limo for two hours

Because that is what one does when you’re Kanye West.<p>In an interview with Rolling Stone magazine, actor Seth Rogen discussed the very exclusive preview of Yeezy’s new material that he had in the rapper’s limo van.<p>“Me and my wife had gotten some dessert and were in the lobby getting plates to bring …

Discount Logotype

Logotype from archives. Have you seen anything similar before? Follow my newest work @Instagram: www.instagram.com/logopaul

DD Monogram

Idea! Zarvos - Architecture Posters

I am a fan of modern architecture with simple form, glass, concrete and straight lines. Henrique Foster, a designer from Sao Paulo, Brazil, created a …

Posters

Caeden Linea N° 1 Headphones

While there are plenty of cleanly designed headphones out there, NYC's Caeden has just launched the Linea N° 1 and it's beyond attractive. We found, while testing out the Convex Carbon and Gunmetal colorway, that there's far more to it than good looks. The 40mm driver and max power of 50 mw deliver …

Consumer Tech

G Pyramid Logo Design

Project Primavera

keyboard shortcuts: <b>L</b> or <b>F</b> like <b>Z</b> toggle zoom

Logo

Some exiting projects are coming (: I will share more screens and info soon!