Mohd Izam Hassan

53 Flips | 1 Magazine | 8 Likes | 23 Following | 3 Followers | @mohdizamhassan | Keep up with Mohd Izam Hassan on Flipboard, a place to see the stories, photos, and updates that matter to you. Flipboard creates a personalized magazine full of everything, from world news to life’s great moments. Download Flipboard for free and search for “Mohd Izam Hassan”

In the current state, social media joins the communications fraternity, where many neglects (esp. Leaders) to respond when implied. Courtesy is sometimes IMPERCEPTIBLE, BUT its absence turns out to be poignant.

Is Iran Really So Evil?

Maybe it's time to stop the knee-jerk demonizing of Tehran.<p>The demonization of Iran is arguably the most bizarre and self-defeating of all U.S. foreign policies. Americans view Iran not simply as a country with interests that sometimes conflict with ours, but as a relentless font of evil. This is …

South Asia

Buat Pemimpinku...seagung mana sanjungan Dunia, tika berpisah Roh dari jasad, yg mengusung kalian bukan kerabat Def2 kehormat tapi masyarakat marhain...jangan jadi Merak Buih! Dari Abu Barzah Al Aslami r.a. berkata, Nabi S.A.W. bersabda, "Tidak akan berganjak kedua kaki seseorang pd hari Qiamat sehingga ia selesai ditanya ttg umurnya; ke mana dihabiskannya. Ttg ilmunya, utk apa digunakannya. Ttg harganya, dari mana didapati n ke mana dibelanjakannya. Ttg tubuh badannya, utk apa ia disusutkan." Hadis Riwayat Tirmizi

Dear Mr @jokowi @NajibRazak In our haste and greed to flourished, some chose to ignore the effects they've forced on Mother Nature. Are we serious to combat those activities as yet no ground breaking actions but Haze experienced?!

Good things comes in small packages. Ripples b4 waves. Rain b4 thunderstorms. The joke is, some volunteered 2b sucked into the wormhole of hypocrisy and blames others.

Adiwira Melayu. Ada 2 puak...1 yg membuktikan sudah sesat dan terpesong perjuangannya. Manakala yg satu lagi menjadi suara kesesatan untuk merosakkan perjuangan. Lebih menyedihkan berada di dalam jawatan dan kepimpinan. AWAS!!! Melayu yang gadaikan Maruah dan perjuangan demi sanjungan, harta, jawatan dan Point of reference.

Gado-gado a humble recipe from the island of Java. Freshly broiled greens of sorts and bean sprout with thick peanut gravy. A far cry from the physical fights on the social media (may escalate on the streets...hopefully not) as it is damaging to a country still young and fast developing.

Hebat Srikandi & Pahlawan brtegang leher. Di luar reban mnikus pula dgn Ayam togel. Apa yg kurang???

Malaysia memerlukan sokongan rakyatnya sendiri untuk terus maju & kekal berdaulat tanpa gangguan negara luar. Kita negara yang berdaulat & merdeka. Saya menyeru semua kawan-kawan untuk tandatangan petisyen di laman web White House seperti link yang ada di bawah ini bagi menghalang mereka mencampuri urusan kehakiman negara kita. Ayuhlah, sahabatku semua. Setakat ni mereka yang minta campurtangan asing sudah berjaya kutip 57 ribu lebih tandatangan, sedangkan yang tidak mahu campurtangan asing baru 49 ribu lebih. Adakah ini mesej yang hendak kita hantar kepada Amerika? Mohon sebarkan mesej ini. NEGARA KITA TANGGUNGJAWAB KITA.

Ini yg buat Mat Sabu dan Kunta Kinte DAP ketap gigi. Perjuangan mereka hanya pecah belah negara dan hasil di dalamnya. Ada Aku kesah korang hidup melarat?

Jelasnya...bencana banjir kali ini lebih terok berbanding tahun sudah; 2013. 2013 saya berpeluang ke Kemaman dalam misi kemanusiaan bantuan banjir oleh BPNUPP. ..3 hari di sana. Bertemu satu pasangan orang tua. Saya panggilkan Tok. Dia mengadu pada saya dalam kesibukan yang membantu mereka terlepas pandang rumahnya hinggakan baju yg melekat di badannya adalah pakaian yang sama sejak hari pertama dilanda banjir. Saya perhati di depan laman...riuh keadaan. Ada team yang mengagihkan pakaian dan tuala....tapi semua habis diagihkan kepada kenalan dan sdr terdekat. Saya hanya mampu sedekahkan not RM50 kepada Tok. Bersinar dan berseri mukanya...saya berasa cukup kerdil dengan kuasa dan pengalaman baru yang Allah swt saksikan di depan mata saya. Hati ini bagai melonjak-lonjak untuk turun menabur bakti. Bukan untuk wang....tapi sinaran dan genangan mata setiap yang saya mampu sentuh membantu...Ingatkan saya terus bersyukur dengan segala nikmat baik elok atau kurang.

Siao larr luu @limkitsiang Go back from which hole you came from!!! Bigotry runs wild in your family, cause and survival. Am afraid you're NOT the homo sapiens species with your yelping and barkings.

#BubarBarCouncil Bar Council...memang macam @#$/€£ Mesyuarat pada 15 Mac badan itu menerima usul bahawa Hakim mahkamah Tinggi yg bersara dilarang dari mewakili anak guam di mahkamah kononnya akn mempengaruhi perjalanan dan keputusan Mahkamah. Tapi kini...Christopher Leong membisu apabila gandingan peguam bela turut dibarisi DS Sri Ram Gopal yg meloyakan. Pastinya ini berupa satu intimidation ke atas Hakim yg membicarakan kes dan membelakang persetujuan yg dibuat Bar Council. Jelas Bar Council bukan satu badan yg apolitical dan tidak berpihak kpd sesiapa hanyalah satu pentas Retorik dan Hipokrit maha memualkan. Bar Council harus juga dimansuhkan kerana ia wujud utk kepentingan pihak tertentu dan seawal dengan Akta Hasutan yang mereka begitu lantang ingin runtuhkan! Bubar Bubar Bubar Bar Council!!!

DS@NajibRazak Penjenayah mati di tangan anggota keselamatan; riuh rendah lain2 kaum yang Cauvinis menjerit2 kekejaman diarak di jalan utama serta dituntut tubuhkan Suruhanjaya Siasatan DiRaja (RCI). Korban anggota keselamatan di Lahad Datu...tidak pula ikut prosedur untuk tubuhkan Inquiry Board oleh Kerajaan. Inikah keadilan? Apa kesnya? ISA dipadamkan keselamatan dan kedaulatan negara dipertaruhkan.

Out of the Box, Profesionalisma, Pengalaman, Inovasi, Visi, Pengetahuan, Maksimum Peluang dan Kedangkalan dalam SATU Hari Dalam satu kejadian rompakan di Guangzhou, China, perompak bank telah berteriak kepada semua orang di dalam bank: "Semua meniarap di lantai dan jangan melawan! Wang ini kepunyaan bank tapi nyawa anda adalah kepunyaan anda.... "Semua orang dalam bank pun ikut arahan perompak tanpa melawan dan senyap. *Ini dipanggil "berfikir di luar kotak." - berfikir lain daripada yang lain! Terdapat pula seorang wanita yang telah meniarap di atas meja dengan gaya yang seksi dan menggoda, lalu perompak menjerit kepadanya: "Tolong bersopan! Ini adalah rompakan, bukan cubaan merogol!" *Ini dipanggil sebagai "Profesional." - Fokus hanya pada apa yang telah dilatih untuk dilaksanakan! Apabila perompak bank kembali ke rumah, seorang perompak muda (kelulusan MBA) memberitahu kepada perompak yang lebih tua (lulus darjah 6 sahaja): "Taiko, mari kita kira berapa banyak duit kita dapat."Perompak tua menyangkal dan berkata: "kau ni bodoh! Terdapat banyak wang yg kita rompak, sampai bila baru kita nak habis kira ? Malam ni kita tonton berita di tv, pasti kita akan tahu jumlah rompakan dari berita tersebut." *Ini dipanggil "Pengalaman." - Kini, pengalaman adalah lebih penting daripada sijil kertas! Selepas perompak beredar melarikan diri bersama hasil rompakan, pengurus bank itu telah mengarahkan penyelia bank untuk memanggil polis dengan segera. Tetapi penyelia berkata kepadanya: "Tunggu la dulu boss....Mari kita ambil $ 10 juta daripada bank untuk diri kita dan tambah kepada $ 70 juta yang kita sudah gelapkan dari bank!". *Ini dipanggil "inovatif." - Menukar keadaan tidak menguntungkan untuk keuntungan anda! Penyelia berkata: "alang kah baiknya jika rompakan berlaku setiap bulan. Dapat juga kita gelapkan duit" *Ini dipanggil "berpandangan jauh." - merancang masa depan selangkah lebih awal! Keesokan harinya, berita TV melaporkan bahawa $ 100 juta telah diambil dari bank. Perompak mengira, mengira dan mengira berulang kali, tetapi mereka hanya boleh mengira $ 20 juta. Perompak sangat marah dan mengadu: "Cilaka! Kita mempertaruhkan nyawa kita dan hanya mendapat $ 20 juta tapi Pengurus bank pula mengambil $ 80 juta dengan hanya gunakan petikan jarinya, nampaknya lebih baik menjadi orang pintar daripada menjadi pencuri." *Ini dipanggil " Pengetahuan." - pengetahuan kunci kejayaan hidup! Pengurus bank itu tersenyum dan gembira kerana kerugiannya dalam permainan pasaran saham kini sudah dilangsaikan oleh duit rompakan itu. *Ini dipanggil "sambil menyelam minum air." - mempergunakan peluang yang ada untuk mencipta peluang yang lain! Merompak hnya contoh shj. Anda tidak diminta merompak. Lalu perompak tersebut membuat laporan polis terhadap penipuan pegawai bank tersebut tentang jumlah rompakan sebenar.. ini dinamakan "BANGANG TAK BERTEMPAT"

Kena balik ke pangkal....Bahasa Malaysia bukan bahasa kebangsaan. Bahasa Kebangsaan adalah Bahasa Melayu...mengikut Perkara 152 Perlembagaan Persekutuan Malaysia...yang memandai tukar ialah Anwar Ibrahim sejak jadi Menteri Pelajaran....terus Bahasa Jawi pun ditalqinkan.

Alvin Tan mendedahkan kepada koresponden CNA melalui akaun Facebook peribadinya yang disahkan wartawan penyiaran itu, "Saya kini sibuk memulakan hidup baru (di Amerika Syarikat) selain menanti perbicaraan akhir permohonan suaka saya. Saya di sini untuk mencari perlindungan politik daripada kezaliman Umno – semudah itu." Katanya, beliau mula-mula memohon suaka politik daripada pihak berkuasa Amerika Syarikat pada bulan Mei susulan pembikinan sebuah dokumentari di Singapura. Alvin begitu akin Amerika Syarikat akan meluluskan permohonannya. Sekiranya tidak, beliau tiada pilihan lain kecuali terus memuat naik "bahan berunsur hasutan" di Internet bagi menguatkan kesnya. "Jabatan Negara AS mengeluarkan Laporan Hak Asasi pada 2013 tentang Malaysia yang dengan jelas menyebut kes saya adalah penindasan hak bersuara di Internet," katanya kepada CNA. "Kalau semuanya gagal, saya dengan senang akan muat naik lebih banyak bahan berunsur hasutan pada laman Facebook saya untuk 'mengejek' pihak berkuasa dan buat mereka marah dan kejar saya lagi. Ini akan mewujudkan ketakutan lebih berasas tentang penganiayaan politik di negara ini dan menguatkan lagi tuntutan saya," katanya. Kebebasan yang melampau dan tidak bertepi. Bwgitu sekali mengugut dan menempelak tangan yang memberi kemakmuran. Akta Hasutan 1948 mesti dikekalkan. Malah perlu ditambahbaik dan digubal Akta Derhaka sebagai mengekang suara2 sumbang dirasuk pengaruh luar. - See more at:

Puteri Hang Li Po ialah isteri ke empat Sultan Mansur Syah (1456 - 1477), sultan Melaka yang memerintah dari tahun 1456 hingga tahun 1477. Sebagai hadiah menjalin hubungan baik dan diplomatik antara China di bawah Maharaja Yongle dan Melaka yang kaya sumber kekayaannya disempurnakan oleh Laksamana Cheng Ho. Namun tiada sebarang bukti salasilah puteri Maharaja itu. Kemungkinan besar Melayu telah ditipu "bulat-bulat" mempercayai persembahan Maharaja China yang diketahui ramai gundik2 kulit licin...atau hamba seksnya!

Yahoo

Sports The Telegraph<p>World Cup 2018 groups: Latest standings and tables<p>Entertainment Yahoo Celebrity<p>We know about Schwarzenegger's famous pedigree - …

Itek2 Ayam2 Lembu2 menyembah perkenan akan keULARan keDONKEEan keKERAan barisan serban dan harbi dan sembelit yang menutup aksi kegelian untuk Merdeka Merdeka Merdeka! Opss...but not me and my fellow Malaysians

Think! Think! Think! Nun jauh di satu kawasan...seorang lelaki turut dimaklumkan untuk dihantar bantuan utk selamatkan beliau. Namun...lelaki tersebut beralasan kononnya rumahnya terletak tinggi. Beberapa ketika kemudian...air telah mencecah rumahnya...dan lelaki tersebut menyelamatkan diri ke tingkat satu rumah beliau. Lelaki tersebut sekali lagi dihubungi pihak berkuasa utk diselamatkan. Beliau beralasan lagi...jangan bimbang beliau selamat...air mungkin akan surut. Sejam kemudian...air terus memanjat naik memaksa lelaki tersebut memanjat keluar bumbung rumah. Kebetulan sebuah bot penyelamat menghampirinya utk diselamatkan. Sekali lagi lelaki tersebut enggan meninggalkan rumahnya....kerana percaya...air akan surut bila2 masa lagi Setengah jam kemudian...keadaan semakin serius....datang pula sebuah helicopter utk selamatkan beliau. Seperti sebelumnya.. lelaki tetap enggan dan percaya keadaan akan pulih dengan air sungai surut. Akhirnya...air terus memanjat naik dan menghanyut lelaki tersebut ke dalam arus yang deras. Sesedarnya dari lemas...lelaki itu perhatikan suasana yg berbeda sekelilingnya dan tidak lama jelma satu lembaga di depannya. Who are you...katanya. I am your God. Where am I and what am I doing in this place?...beliau bertanya. Well...my son. You're where you suppose to be when you're dead. If you're God why didn't you saved me from drowning... kata si lelaki itu. Well son...I have send help when you needed. You received call of the disaster to evade from tragic lost...but you defy. Again...when a rescue boat was sent to you ...and again.. you refused. Later there was a helicopter in your dire survival...and again you denied to be assisted. What more do you expect of me with you....You moron!!! The End.....the moral of the story is don't be a smart ass

Terkini .... mesej saya terima dari YBhg Datuk SU Akhbar PM Malaysia. KENYATAAN AKHBAR Akta Hasutan 1948 1. Kerajaan ingin menegaskan bahawa sebarang keputusan yang dibuat sama ada untuk mengekalkan Akta Hasutan 1948 atau memperkenalkan Akta Keharmonian Nasional hendaklah dibuat dengan rasional, berhemah dan terbuka. Proses ini hendaklah dilakukan dalam keadaan terkawal agar negara terus berada dalam keadaan harmoni, kukuh dan stabil. 2. Kerajaan juga tidak akan tergesa-gesa menggantikan Akta Hasutan 1948 dengan undang-undang baru tanpa meneliti semua aspek berkaitan termasuk kepentingan elemen pencegahan. Kerajaan tidak akan mengambil langkah atau tindakan yang boleh menyebabkan suasana dalam negara tidak tenteram. Negara masih memerlukan sokongan undang-undang yang mampu menjadi “deterrent” bagi memastikan keamanan, keharmonian dan kestabilan negara terus dipelihara. 3. Rundingan akan diadakan dengan semua pihak berkepentingan, termasuk kumpulan-kumpulan yang mewakili kepentingan orang Melayu yang rata-rata bimbang dengan cadangan pemansuhan Akta Hasutan 1948. Selepas proses rundingan diadakan, barulah Kerajaan akan menentukan hala tuju yang akan diambil dengan matlamat mewujudkan keadaan yang lebih baik untuk negara. 4. Apa sahaja keputusan yang bakal dibuat oleh Kerajaan ianya tidak akan menyebabkan masyarakat berbilang bangsa negara ini merasa bimbang, kurang yakin atau tergugat. Dalam mengubah atau memperkenalkan sesuatu akta baru, ia perlulah lebih baik daripada akta sedia ada khususnya dalam meningkatkan lagi keharmonian, keamanan dan kestabilan negara serta memastikan negara terus berjaya. 5. Selain itu, ia juga mesti mampu mengawal fahaman serta pergerakan radikal, ekstrem atau fanatik selain mengekang pelampau kaum dan agama dalam masyarakat. 6. Kebebasan yang diberi kepada rakyat perlu diimbangi dengan undang-undang untuk melindungi prinsip-prinsip penting yang telah sekian lama didukung oleh masyarakat di negara ini. Ini termasuklah peruntukan yang terdapat dalam Perlembagaan Persekutuan, iaitu kedudukan agama Islam dan Raja-Raja, hak-hak keistimewaan orang Melayu dan sebagainya. Semua peruntukan ini akan dikekalkan. 7. Berdasarkan perbincangan dan maklum balas yang diterima Kerajaan setakat ini, terdapat empat pandangan berlainan yang wujud berkaitan isu Akta Hasutan 1948. Pertama, terdapat permintaan agar Akta Hasutan dikekalkan dengan sedikit pindaan sahaja. Kedua, ada yang meminta Akta Hasutan dihapuskan sama sekali. Ketiga, ada yang memilih untuk menggantikan Akta Hasutan 1948 dengan Akta Keharmonian Nasional demi menjaga perpaduan rakyat dan kestabilan negara. Keempat, ada yang berpendapat supaya Akta Keharmonian Nasional diwujudkan sebagai akta baru di samping Akta Hasutan 1948 yang patut dikekalkan. 8. Kerajaan walau bagaimanapun, ingin menjelaskan bahawa draf Rang Undang-Undang Keharmonian Nasional belum disediakan lagi pada masa ini. Kerajaan masih lagi dalam peringkat perbincangan mengenai prinsip-prinsip asas yang akan dijadikan panduan dalam menggubal undang-undang berkenaan. Hanya selepas konsensus umum dicapai di kalangan rakyat termasuk mereka di Sabah dan Sarawak, barulah kelak proses penggubalan akan dimulakan. Proses ini akan mengambil masa agar undang-undang yang baru kelak benar-benar dapat bantu merealisasikan matlamat kita untuk membina sebuah negara yang stabil, aman dan harmoni. 9. Penggubalan Akta Keharmonian Nasional akan dibuat oleh Jabatan Peguam Negara hanya setelah perkara-perkara prinsip dan dasar telah diputuskan kelak. Mana-mana draf rang undang-undang yang disediakan oleh mana-mana pihak selain daripada Jabatan Peguam Negara tidak sahih dan tidak boleh diterima. Pejabat Perdana Menteri 12 September 2014

Kita bakal melihat komponen PR bertelagah dan bercakaran untuk mencalonkan 2 nama dari parti masing-masing. ..lagi lama lagi molek... Biar rakyat terutama Melayu yang sokong PR dapat melihat kelibat parti pujaan yang ADIL bermesyuarah dengan kerusi meja bagai UFO dan jerit pekik