Avatar - Tj020
Tj020
flipped into Zeedijk Amsterdam
Vandaag in de telegraaf:

Te chic voor de stad?

Regenten Centrum halen met gevelbeleid neus op voor Gucci en Cartier

Erwin de Groot staat met zijn rug tegen de muur. Het stadsdeel Centrum wil paal en perk stellen aan de winkelpuien van zijn twee parfumerieën, maar de luxe cosmeticamerken eisen juist een meer hoogwaardige uitstraling. Anders gaan ze wel naar een ander.

Parfumerie.nl Marjo heten de beide zaken die zijn ouders Marit en Joop bijna vijftig jaar geleden opzetten. Aanvankelijk was er alleen de drogist op de Zeedijk, later kwam daar ook een winkel op de Damstraat bij en een webshop. Twee jaar geleden besloten Erwin en zijn broer Hugo, die tegenwoordig ook in de zaak werken, het drogisterijgedeelte af te stoten en zich alleen te richten op verkoop van parfums.

„Om bepaalde luxe merken binnen te halen en te houden, moet je een hoogwaardige winkel hebben. Je moet je onderscheiden qua uitstraling met mooie materialen, de presentatie van de producten en bijzondere verlichting. De binnen én buitenkant moet perfect in orde zijn. Dat wordt zelfs jaarlijks met contracten vastgelegd”, vertelt Erwin.

Zo heeft hij – op verzoek van de merken – boven zijn winkel aan de Damstraat zes reclameborden met de namen van Bvlgari, Gucci, Cartier, Dior, Hermès en Chanel. En dergelijke merken zouden ook graag zien dat de pui aan de Zeedijk, die nu bestaat uit zwartgeschilderd baksteen, verandert in prachtig hoogglanzend zwart graniet.

Nieuwe regels

„Maar sinds begin dit jaar zijn in het stadsdeel Centrum nieuwe regels van kracht. Dat houdt in dat ik én de reclame-uitingen in de Damstraat weg moet halen én geen toestemming krijg voor de luxe granieten pui op de Zeedijk. Wij zijn geen grote keten die zelf eisen kan stellen, maar een klein familiebedrijf en de enige zelfstandige parfumerie in het Centrum. Ik kan het me economisch niet veroorloven om een luxe parfumhuis te verliezen. We hebben de jaren tachtig overleefd met junks en dealers voor de deur, maar nu dreigt het stadsdeel ons de nek om te draaien."

Volgens zijn advocaat Tim de Booys kan dit niet de bedoeling zijn van het beleid. „Dat is erop gericht om het 1012-gebied te verbeteren en economisch hoogwaardiger te maken. Het wrange is dat de ondernemers die daar een bijdrage aan leveren, door de goedbedoelde regels in de knel komen. De gemeente zou veel meer maatwerk moeten bieden."

Het stadsdeel Centrum laat in een reactie weten dat er voor de parfumerieën geen uitzondering gemaakt kan worden op de regels. „Want dan zet je de deur open voor alle andere ondernemers. We willen graag met hem in gesprek, wat wel mogelijk is, maar dan moet hij niet halsstarrig vast blijven houden aan zijn reclameborden en zijn granieten pui.”

Bron: Telegraaf 6-9-2013
Door Daphne van Dijk

Vandaag in de telegraaf: Te chic voor de stad? Regenten Centrum halen met gevelbeleid neus op voor Gucci en Cartier Erwin de Groot staat met zijn rug tegen de muur. Het stadsdeel Centrum wil paal en perk stellen aan de winkelpuien van zijn twee parfumerieën, maar de luxe cosmeticamerken eisen juist een meer hoogwaardige uitstraling. Anders gaan ze wel naar een ander. Marjo heten de beide zaken die zijn ouders Marit en Joop bijna vijftig jaar geleden opzetten. Aanvankelijk was er alleen de drogist op de Zeedijk, later kwam daar ook een winkel op de Damstraat bij en een webshop. Twee jaar geleden besloten Erwin en zijn broer Hugo, die tegenwoordig ook in de zaak werken, het drogisterijgedeelte af te stoten en zich alleen te richten op verkoop van parfums. „Om bepaalde luxe merken binnen te halen en te houden, moet je een hoogwaardige winkel hebben. Je moet je onderscheiden qua uitstraling met mooie materialen, de presentatie van de producten en bijzondere verlichting. De binnen én buitenkant moet perfect in orde zijn. Dat wordt zelfs jaarlijks met contracten vastgelegd”, vertelt Erwin. Zo heeft hij – op verzoek van de merken – boven zijn winkel aan de Damstraat zes reclameborden met de namen van Bvlgari, Gucci, Cartier, Dior, Hermès en Chanel. En dergelijke merken zouden ook graag zien dat de pui aan de Zeedijk, die nu bestaat uit zwartgeschilderd baksteen, verandert in prachtig hoogglanzend zwart graniet. Nieuwe regels „Maar sinds begin dit jaar zijn in het stadsdeel Centrum nieuwe regels van kracht. Dat houdt in dat ik én de reclame-uitingen in de Damstraat weg moet halen én geen toestemming krijg voor de luxe granieten pui op de Zeedijk. Wij zijn geen grote keten die zelf eisen kan stellen, maar een klein familiebedrijf en de enige zelfstandige parfumerie in het Centrum. Ik kan het me economisch niet veroorloven om een luxe parfumhuis te verliezen. We hebben de jaren tachtig overleefd met junks en dealers voor de deur, maar nu dreigt het stadsdeel ons de nek om te draaien." Volgens zijn advocaat Tim de Booys kan dit niet de bedoeling zijn van het beleid. „Dat is erop gericht om het 1012-gebied te verbeteren en economisch hoogwaardiger te maken. Het wrange is dat de ondernemers die daar een bijdrage aan leveren, door de goedbedoelde regels in de knel komen. De gemeente zou veel meer maatwerk moeten bieden." Het stadsdeel Centrum laat in een reactie weten dat er voor de parfumerieën geen uitzondering gemaakt kan worden op de regels. „Want dan zet je de deur open voor alle andere ondernemers. We willen graag met hem in gesprek, wat wel mogelijk is, maar dan moet hij niet halsstarrig vast blijven houden aan zijn reclameborden en zijn granieten pui.” Bron: Telegraaf 6-9-2013 Door Daphne van Dijk

fbcdn.net

View on fbcdn.net